Selrahc's Ruby

Un voyage au monde du vin – A journey through the world of wine

Prince Edward County 2012 – Hinterland Wine Company


La version française suit l’anglaise.


The Hinterland Wine Company is located in the Hillier area, in an old dairy barn that has been repurposed (and refurbished) for the noble art of making sparklng wine! In fact, their passion and the stated purpose of this winery is the production of bubbles using different vinification methods! This is the only winery in Canada solely dedicated to this wonderful pursuit – wonderful for us drinkers, of course!

At Hinterland, they are set up to produce sparkling wine using three different methods: traditional, ancestral, and, thanks to a high pressure tank, Charmat (closed tank).

I was pleasantly impressed by all the wines I tasted during my visit. All were very nice and reflected well their origins and production methods. Unfortunately, neither their flagship wine, “Les Étoiles”, nor their ancestral method wine, “Ancestral”, were available, either for tasting or purchase. I definitely have to go back, especially since Les Étoiles has now been released. However, there were still the following three wines available and tasted during my visit of August 3, 2012:

  • Whitecap 2001, Charmat Method
  • Riesling Traditional 2009
  • Rosé 2009 Traditional

I will be publishing short descriptions and reviews of each of these wines in subsequent blog postings – please be patient!


La Hinterland Wine Company est situé à Hillier, dans une ancienne laiterie ayant été réutilisée (et remise à neuf) pour l’art noble de la production de vins effervescents! La passion des propriétaires et le but déclaré de ce domaine est la production de bulles, utilisant diverses méthodes de vinification! C’est, en fait, le seul établissement vinicole au Canada se consacrant exclusivement à cet effort merveilleux – pour les amateurs de bulles, bien sûr!

Hinterland est équipée pour produire des vins effervescents selon trois méthodes différentes: traditionelle (“Champenoise”), ancestrale, et, grâce à une cuve à haute pression, Charmat (cuve close).

Lors de ma visite, je fut agréablement surpris de la qualité des vins et du fait qu’ils reflétaient bien leur terroir et leur méthode de fabrication. Malheureusement, lors de ma visite, ni leur vin de haut de gamme, “Les Étoiles”, ni leur vin méthode ancestrale, “Ancestral”, n’étaient disponibles, autant pour dégustation que pour achat. Je me dois absolument d’y retourner: “Les Étoiles” est maintenant disponible. Il y avait tout de même trois vins disponibles, et dégusés lors de ma visite du 3 août 2012:

  • Whitecap 2001, Méthode Charmat
  • Riesling Traditional 2009
  • Rosé 2009 Traditional

Je publierai de brèves descriptions et critiques de chacun de ces vins dans les blogues suivants – soyez patient!

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