Selrahc's Ruby

Un voyage au monde du vin – A journey through the world of wine

Prince Edward County 2012 – Exultet Estates – Pinot Noir 2009 + Bonus


La version française suit l’anglaise.


And now for the seventh and last wine review from Exultet Estates (with a bonus at the end):

Pinot Noir 2009

This last Pinot Noir offers a dark ruby colour with purple highlights. Its complex nose allows us to discover aromas of cherries, mushrooms, undergrowth, cinnamon, and allspice. Its mouth, very structured with supple tannins, gives us black cherries, butterscotch, spices (white pepper), and raspberries. Its finish is long in sour cherries and black raspberries.

An excellent Pinot Noir that can be drunk now or put aside for a few years.

Bonus: a look at things to come…

After a long tasting and discussion with Gerry Spinosa, owner and winemaker, I was given the honour of tasting some of his wines still in barrels (the 2011s)! The first tasting revealed an evolving wine showing an impressive amount of layered peppers (pink, Cambodian, and black) on the nose with a hint of fruit (cherries) in the background. The second was a revelation: already after six months in barrel, it showed a surprising structure, aromas of black pepper, a beautiful fruit in the mouth! This wine, a Pinot Noir “The Beloved”, is one to watch when bottles becomes available next spring! Stay tuned!

Thank you, Gerry, for your hospitality and this wonderful experience!


Et maintenant, voici l’évaluation du septème et dernier vin de chez Exultet (avec un bonus à la fin):

Pinot Noir 2009

Ce dernier Pinot Noir nous offre une robe rubis foncée au reflets pourpres. Son nez complexe nous fait découvrire des arômes de cerises, de champignons, de sous-bois, de canelle, et de tout-épice. Sa bouche, très structurée, aux tannins souples et présents nous rend de la cerise noire, du caramel écossais, des épices (poivre blans) et de la framboise. Sa finale est longue en cerise amère et framboise noire.

Un excellent Pinot Noir qui peut être bu dès maintenant ou peut être attendu encore quelques années.

Bonus: un regard vers le futur…

Après une longue discussion avec Gerry Spinosa, propriétaire et viniculteur, il m’a offert l’honneur de goûter à ces vins encore en tonneaux (les 2011s)! La première dégustation révèla un vin en évolution avec surtout du poivre (à mon humble avis, rose ou cambodgien) au nez avec un soupçon de fruit (cerise) en arrière plan. Le second a été une révélation: déjà, après six mois en barrique, il démontrait un structure surprenante, des arômes de poivre noir, et un beau fruit en bouce! Ce vin, un Pinot Noir “The Beloved”, sera ne bombe lorsqu’il sortira en bouteille le printemps prochain! à surveiller!

Merci, Gerry, pour votre hospitalité et cette belle expérience!

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