Selrahc's Ruby

Un voyage au monde du vin – A journey through the world of wine

Prince Edward County 2012 – Exultet Estates


La version française suit l’anglaise.


Exultet Estates is located in the southern part of the county. It produces wines from three grape varietals: Pinot Noir, Chardonnay, and Vidal. These three varietals are then used to produce seven wines in two series: the “Cru X” and the “Exultet” lines, the former being the “ready to drink” line.

Their wine-making philosophy is simple: let the grapes speak while the guiding them ever so lightly during the wine-making process. Everything is in the terroir and differences are welcome.

The vineyard is located behind the tasting room, which is actually a corner of an old cheese factory now used for wine production. The vineyard’s soil is a combination of clay over fractured limestone. To this, drainage tiles have been installed to better control irrigation – although not a problem thus far this year considering the lack of heavy rains. They are also cautious and bury their vines in winter to better protect them from the Canadian cold. One goal in setting this property was to ensure a legacy for the next generation.

Here are the wines I tasted during my visit of July 26, 2012, in the order suggested by the house:

  • Cru X White Light 2011
  • Chardonnay 2010 “The Blessed”
  • Cru X Rosé 2011
  • Cru X Pinot Noir 2008
  • Cru X Pinot Noir 2010
  • Pinot Noir “The Beloved” 2010
  • Pinot Noir 2009

I will be publishing short descriptions and reviews of each of these wines in subsequent blog postings – please be patient!

I would also like to personally thank Gerry Spinosa, owner and winemaker. I spent quite some time with him during my visit, discussing the various wines tasted, his winemaking philosophy, his vineyard, and wine tasting in general. I found my visit at Exultet to be very enjoyable. Thank you, Gerry, for your hospitality and this wonderful experience!


Exultet Estates est situé au sud du «County». On y produit des vins à partir de trois cépages: Pinot Noir, Chardonnay, et Vidal. Ces trois cépages sont alors utilisés pour produire sept vins en deux séries: la ligne “Cru X” et la ligne “Exultet”; la première étant la ligne des “prêt à boire”.

Leur philosophie de vinification est simple: laisser parler les raisins tout en les guidants légèrement dans leur élevage. Tout est dans le terroir et les différences sont les bienvenues.

Le vignoble se trouve derrière la salle de dégustation qui est, en fait, un coin de l’ancienne fromagerie qui sert maintenant à la production du vin. Le sous-sol du vignoble est une combinaison d’argile sur un fond de calcaire fissuré. à celà, des tuiles de drainage on été installées afin de mieux controller l’irrigation – malgré que cette année n’a pas vu de grosse pluies. Ils sont aussi prudents et enterrent leur vignes l’hiver afin d’assurer leur protection contre le froid hivernal canadien. Un des buts dans l’établissement de cette propriété est d’assurer un leg pour la genération suivante.

Voici maintenant les vins goutés lors de ma visite du 26 juillet 2012, l’ordre étant celui suggéré par la maison:

  • Cru X White Light 2011
  • Chardonnay 2010 “The Blessed”
  • Cru X Rosé 2011
  • Cru X Pinot Noir 2008
  • Cru X Pinot Noir 2010
  • Pinot Noir “The Beloved” 2010
  • Pinot Noir 2009

Je vais publier de brèves descriptions et critiques de chacun de ces vins dans des blogues suivants – soyez patient!

Je tiens également à remercier personnellement Gerry Spinosa, propriétaire et vigneron. J’ai passé pas mal de temps avec lui lors de ma visite, discutant des différents vins dégustés, de sa philosophie de production du vin, de son terroir, et de la dégustation de vin en général. J’ai trouvé cette visite chez Exultet très agréable. Merci, Gerry, de votre hospitalité et cette merveilleuse expérience!

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